Do kolby Büchnera należy nalać wody – około 1/3 pojemności. Kolbę należy zatkać gumowym korkiem. Następnie za pomocą gumowego węża należy połączyć kolbę z pompą próżniową i powoli odpompowywać powietrze. Zaczynamy wówczas obserwować wrzenie wody.
Rys. 1. a) woda po odpompowaniu powietrza (widoczne wrzenie), b) przed odpompowaniem powietrza.
Czy ta woda jest gorąca? Czy możemy się nią poparzyć? Oczywiście, że nie. Zmniejszenie ciśnienia spowodowało wrzenie wody w temperaturze pokojowej. Co jest tego powodem? Otóż w normalnych warunkach (tj. przy ciśnieniu atmosferycznym) aby doprowadzić wodę do wrzenia musimy dostarczyć dodatkowej energii (czyli zwyczajnie podgrzać wodę).
W tym przypadku cząsteczki nie znajdują się pod działaniem ciśnienia atmosferycznego, a to oznacza, że aby doszło do wrzenia (czyli przemiany cieczy w gaz) cząsteczki muszą pokonać wyłącznie tzw. siły spójności (siły oddziaływania między cząsteczkami cieczy).