Bawiliście się kiedyś okami tłuszczu w
rosole, próbując je
rozciągnąć między makaronami? Niejaki Jan Chrzciciel Perrin (Jean
Baptiste)
dostał za podobną zabawę Nagrodę Nobla.
O ile A. Einstein w doświadczeniu
Browna policzył atomy, ale nie wierzył w
możliwość ich zobaczenia, to Perrin zmierzył
rozmiary cząsteczek.
W doświadczeniu, w którym kropla kwasu
oleinowego
rozpuszczonego w alkoholu rozlewała się na powierzchni wody wyznaczono
„wysokość” cząsteczek tego kwasu – 1,9 nm1.
Ogólniej, J.B. Perrin otrzymał Nagrodę
Nobla za swoje prace
nad nieciągłą strukturą materii, w
szczególności za doświadczenia nad równowagą w sedymentacji zawiesin2.
W swym wykładzie noblowskim [1] podaje kilka sposób na wyznaczenie
liczby
Avogadro:
6,8 x 1023 z badań emulsji
podobnych do gazów
6,2 x 1023 z badań emulsji podobnych do cieczy
6,0 x 1023 z pomiarów fluktuacji skoncentrowanych emulsji
6,4 x 1023 z pomiarów translacyjnych ruchów Browna
6,5 x 1024 z pomiarów rotacyjnych ruchów Browna
1We
know, in fact (Rayleigh, A. Marcelin, Langmuir) that water on which
float
globules of oleic acid, is covered between these globules with a veil
of oleic
acid 1.9 mµ thick.
2 I to doświadczenie
jest bardzo proste: do
menzurki z wodą wpuszczamy parę kropli białej „emulsji” do czyszczenia
zlewu w
łazience. Emulsja ta to zawiesina drobin kwarcu o rozmiarach
mikronowych. Po
kilku godzinach obserwujemy, jak cząsteczki kwarcu powoli zaczynają
osiadać na
dnie menzurki.
Zob.
J. B. Perrin, Discontinuous Structure of
Matter, Wykład noblowski, 11.12.1926