Start


JAK ZOBACZYĆ ATOMY


Ruchy Browna
Młynek Crookesa
Doświadczenie Perrina
Mikroskop sił atomowych


ELEKTRONY - PIERWSZE SKŁADNIKI ATOMÓW


Wyładowania w próżni
Promieniowanie katodowe, kanalikowe, lampa Thompsona
Lampa Brauna
Kula plazmowa
Doświadczenie Milikana


FIZYKA W KWANTACH


Ciało doskonale czarne
Źródła światła
Efekt fotoelektryczny
Bateria słoneczna, fotoogniwo


ATOM WODORU
 
 
Kolorowe płonienie
Rurki Plückera
Widmo ciągłe, pasmowe, liniowe
Absorpcja


JĄDRO I JEGO SKŁADNIKI
 
 
Radioaktywność
Doświadczenie Rutheforda
Komora Wilsona
Kwarki


KOSMOLOGIA


Soczewski grawitacyjne
Badania mgławic spiralnych
Pracowite panie
Edwin Hubble
Belgijski ksiądz i astronom
Wszechświat wg Einsteina
Tajemniczy szum
Rozdzielczość aparatury
Historia Wszechświata
Ostatnie odkrycia: supernowe
Składniki Wszechświata


FIZYKA W ZASTOSOWANIACH


Laser i diagram Jabłońskiego



Fizyka współczesna, Fizyka dla każdego, WFAiISUMK
Fizyka współczesna


Doświadczenie Perrina



Bawiliście się kiedyś okami tłuszczu w rosole, próbując je rozciągnąć między makaronami? Niejaki Jan Chrzciciel Perrin (Jean Baptiste) dostał za podobną zabawę Nagrodę Nobla.

O ile A. Einstein w doświadczeniu Browna policzył atomy, ale nie wierzył w możliwość ich zobaczenia, to Perrin zmierzył rozmiary cząsteczek. 

W doświadczeniu, w którym kropla kwasu oleinowego rozpuszczonego w alkoholu rozlewała się na powierzchni wody wyznaczono „wysokość” cząsteczek tego kwasu – 1,9 nm1.

Ogólniej, J.B. Perrin otrzymał Nagrodę Nobla za swoje prace nad nieciągłą strukturą materii, w szczególności za doświadczenia nad równowagą w sedymentacji zawiesin2. W swym wykładzie noblowskim [1] podaje kilka sposób na wyznaczenie liczby Avogadro:

6,8 x 1023 z badań emulsji podobnych do gazów
6,2 x 1023 z badań emulsji podobnych do cieczy
6,0 x 1023 z pomiarów fluktuacji skoncentrowanych emulsji
6,4 x 1023 z pomiarów translacyjnych ruchów Browna
6,5 x 1024 z pomiarów rotacyjnych ruchów Browna

1We know, in fact (Rayleigh, A. Marcelin, Langmuir) that water on which float globules of oleic acid, is covered between these globules with a veil of oleic acid 1.9 mµ thick.

2 I to doświadczenie jest bardzo proste: do menzurki z wodą wpuszczamy parę kropli białej „emulsji” do czyszczenia zlewu w łazience. Emulsja ta to zawiesina drobin kwarcu o rozmiarach mikronowych. Po kilku godzinach obserwujemy, jak cząsteczki kwarcu powoli zaczynają osiadać na dnie menzurki.  

Zob. J. B. Perrin, Discontinuous Structure of Matter, Wykład noblowski, 11.12.1926

JW Player goes here

JW Player goes here

JW Player goes here