W
zjawisku Browna wydaje się
jakoby poruszały się pojedyncze atomy. W rzeczywistości atomy są
znacznie
mniejsze, niemożliwe do zaobserwowania w mikroskopie optycznym. Ruchy
Browna to
przesuwanie się mikrokropelek, np. tłuszczu w śmietanie, pod wpływem
uderzeń
atomów. Atomy uderzają ze wszystkich stron, ale nieregularnie (z
różnymi
prędkościami i w różnych momentach).
A.
Einstein wykazał, że z
odległości o jaką przesuwają się mikrokropelki, można wyliczyć ilość
atomów w
jednostce objętości (czyli tzw. liczbę Avogadra). Wyliczona przez
Einsteina
wartość liczby Avogadro (w Niemczech zwana liczbą Loschmidta) to 2,69x1025
atomów/metr3, w porównaniu z wartością 6,02x1023
atomów/mol przyjmowaną obecnie.
Albert Einstein,
Über die von molekularkinetichen Theori der Wärma geforderte Bewegung
von in ruhenden Flüssigkeiten suspendierten Teilchen, Annalen der
Physik 17 (1905) 549-560
O ruchu
termicznym cząstek zawieszonych w nieruchomych cieczach, w oparciu o
molekularną teorię ciepła.