Polski archeolog, prof. Peter Bogucki, dziś Dziekan Wydziału Inżynierii i Nauk Stosowanych Uniwersytetu w Princeton, badał w latach 70-tych kawałki podziurawionej ceramiki sprzed 7 tysięcy lat z rejonu Brześcia Kujawskiego [1]. Podobne naczynia używa się współcześnie do odsączania zsiadłego mleka lub przechowywania masła.
Badania prof.
Boguckiego, dziś (tj. 01.08.2013) okazują się kluczem do zrozumienia
kulturowej (i genetycznej) rewolucji, jak zaszła w Europie w neolicie.
Zacznijmy od dietologii.
Większość ludzi
ze wspomnianą mutacją żyje w Europie.
Mleczną rewolucję w archeologii wywołał artykuł
w czasopiśmie „Nature” współautorstwa polskich
badaczy z Gdańska, Łodzi i Poznania, a zaczęła się ona od
fragmentów ceramicznych naczyń kuchennych (w tym sit do zsiadłego
mleka) sprzed 7 tysięcy lat z Kujaw.
Kluczem do
okrycia była spektroskopia
masowa.
G. Karwasz, Gunsan, 01.08.2013
[1] Grygiel, R. and
Bogucki, P. 1981 "Early Neolithic sites at Brześć
Kujawski, Poland: preliminary report on the 1976 - 1979 excavations,"
Journal of Field Archaeology 8(1): 9-27.
Tekst: GK
WWW: KS