Mydlane ba艅ki

Jak to zatem si臋 dzieje, 偶e dodanie detergent贸w do wody zmniejsza jej napi臋cie powierzchniowe nawet tak bardzo, 偶e naczynia po r贸偶nych t艂uszczach (nierozpuszczalnych w wodzie) daj膮 si臋 umy膰 przy u偶yciu niewielkiej ilo艣ci p艂ynu do mycia?

Cz膮steczki detergent贸w sk艂adaj膮 si臋 z dw贸ch chemicznie r贸偶nych cz臋艣ci, kt贸re s膮 po艂膮czone wi膮zaniem kowalencyjnym. Jedna cz臋艣膰 zazwyczaj jest hydrofilowa (kt贸ra przyci膮ga wod臋), a druga hydrofobowa (najcz臋艣ciej jest to 艂a艅cuch w臋glowodorowy) jak np. stearynian sodu CH3(CH2)16COONa (rysunek).

Tego typu cz膮steczki nazywane s膮 amfifile (z greckiego: amfifile - kochaj膮ce obu). Po dodaniu amfifili do np. wody z olejem, grupy hydrofilowe b臋d膮 organizowa膰 wok贸艂 siebie moleku艂y wody, natomiast grupa hydrofobowa - cz膮steczki t艂uszczu w taki spos贸b by nie dopuszcza膰 do powstania niekorzystnych energetycznie kontakt贸w wody z olejem.

W podobny spos贸b, jakkolwiek gliceryna miesza si臋 dobrze z wod膮 (oba zwi膮zki s膮 mocno polarne), dodanie detergent贸w do tej mieszaniny powoduje reorientacj臋 wzajemn膮 moleku艂 wody i gliceryny prowadz膮c do bardziej energetycznie korzystniejszego uporz膮dkowania, a tym samym zmniejszaj膮c napi臋cie powierzchniowe.