JW Player goes here

Dobre wino


Czy zauważyłeś, jak dobre wino rozlewa się po ściankach kieliszka? Sączy się gęstymi strugami i powoli opada w dół. Wiesz dlaczego? Umiesz myć szklanki? Z naprawdę czystej szklanki wody spływa i nie robi kropel.

Poidło kanarka

Obydwoma tymi zjawiskami rządzi tak zwane napięcie powierzchniowe - siły oddziaływania między cząsteczkami wody (i cząsteczek wody ze ściankami naczynia). To napięcie powierzchniowe utrzymuje krople rosy w formie kuleczek (nieco spłaszczonych przez siły grawitacji). To ono powoduje, że woda "wspina się" po ściankach poidła dla kanarka.



A napięcie powierzchniowe wina jest prawie o połowę mniejsze niż wody. Wino, szczególnie słodkie, rozlewa się szeroko po ściankach kieliszka. A tłuszcz na ściankach szklanki nie pozwala wodzie spływać - krople wody jakby się przyklejały. Jeśli nie pijesz wina, spróbuj wody z sokiem - cukier podobnie jak alkohol obniża napięcie powierzchniowe wody.

więcej