Wodór był prawdopodobnie
znany już alchemikom w XVI w., powstaje bowiem w
licznych reakcjach metali (znano ich wówczas
kilka) z kwasami (dysponowano kwasem siarkowym,
solnym i azotowym). Pierwszy opisał
właściwości wodoru chemik angielski HENRY
CAVENDISH w 1776r. i dlatego on jest uważany za
odkrywcę. Cavendish pracował w okresie, kiedy
zaczęto rozróżniać poszczególne rodzaje
gazów. Wcześniej utożsamiano wszystkie
substancje lotne z powietrzem i taki był los
wodoru otrzymywanego przez różnych alchemików.
Cavendish otrzymał wodór w reakcji metalu z
kwasem, a następnie z mieszaniny wodoru i tlenu,
doprowadzając ją do wybuchu, uzyskał ciecz, która
okazała się wodą - substancją uznawaną wówczas
za pierwiastek! Wkrótce po tym odkryciu
Lavoisier rozłożył wodę, otrzymaną w ten sam
sposób w Paryżu, na tlen i wodór. Doświadczenia
te były punktem zwrotnym w historii chemii i
doprowadziły do obalenia teorii flogistonu.
Zawartość wodoru w zewnętrznych strefach Ziemi
wynosi 0,44% wag. Jeden atom wodoru przypada na
12 innych atomów. W stanie wolnym występuje w
niewielkich ilościach w atmosferze (3*10-6%
wag., 5*10-5% obj.) i w gazach
wulkanicznych. Główna ilość wodoru jest
zawarta w wodach morskich i lądowych,
węglowodorach (ropa naftowa, gaz ziemny) i
wszystkich związkach organicznych
występujących w organizmach żywych.
|